Project X

We hebben wat veranderd en dat valt onder Project X …nou zal je denken.. wtf .. Project X ?…. dat heeft eerst een kleine voorgeschiedenis.
Zoals de meesten wel weten die weleens geweest zijn op de Radioclub Haaglanden, hebben we voor HF (20-10 mtr incl WARC) een Optibeam OB9-5 2 elements+ full size antenne. Deze antenne stond op een tophoogte van 9-10 meter wat eigenlijk een beetje te laag is en wat op een gegeven moment een van de laatste verbeterpunten zou worden van het clubstation.

20150920_175358 De oude situatie.

De binnenspulletjes zijn tiptop maar het clubaluminium schoot daadwerkelijk soms tekort als het ff ongelegen uitkwam.
Twee jaar en 3 maanden geleden zijn Marco,PD2EAW en ik ,na een avondje bomen met elkaar overeengekomen om de antenneconstructiemast te vervangen.
Het zou een constructiemast van Bijzen worden ,die 18 meter hoogte kon bereiken en die tevens in- en uitlierbaar en…. te kantelen was.

Als er onderhoud/reparaties aan de antenne of rotor moest worden gepleegd dan moest het wat makkelijker en veiliger gaan. Kortom ..we gingen voor de volle kaart.
We waren al op de goede weg omdat Marco een steiger had aangeschaft maar we wilden daarin nog een stapje verder gaan.Uitgangspunt was dat het in 2018 zou worden gedaan omdat de zonnevlekkenactiviteit dan bijna op een dieptepunt zou zijn en heb je toch geen reet te doen.

Op die avond is dus Project X geboren die een lange aanloop zou kennen.
Offertes aangevraagd zodat we wisten wat we ongeveer zouden kunnen verwachten want een mast is leuk maar er komt nog meer veel meer bij: extra materiaal zoals coax,lieren, betonbevestiging enz,9 K€,directrice die een kennisgeving krijgt en dosis werklust.

Project X kwam plots in een stroomversnelling omdat er op ons aller bekende 2e hands.nl een add stond waar een mast te koop stond die we precies nodig hadden.
3×7 meter Alu mast,met lieren,betonverankering,stalen kabel, hefboom met stabilisering,erleton lager met een dikwandige ALU-buis van 6 meter.
Marco,PD2EAW had er ook zin in en ik heb daarna eens contact opgenomen met de verkoper.

Mast was 10 jaar in de opslag en was nooit in bedrijf geweest omdat hij deze niet kwijt kon vanwege instabiliteit van de grond.
De man wilde voordat deze werd afgeleverd dat deze mast door een erkend bedrijf werd gechecked en indien nodig met rontgen.De voorzitter hebben we ook gelijk maar ingelicht zodat hij ook weet wat we nu weer aan het uitvreten waren en wat hij kon verwachten. 😉

Na 4 maanden konden we eens bekijken wat we eerst op de foto’s hadden gezien en hebben we de koop afgerond.

20160817_155711 En toen begon het…het bezichtigen van de mast.
Na 1 of 2 weken heeft de verkoper de mast+benodigdheden bij Marco,PD2EAW afgeleverd en heeft daarna weken open en bloot op het erf gelegen want ja…. nu moesten de voorbereidingen beginnen.

Marco heeft voortvarend actie ondernomen en heeft het gat van ruim 4 kub laten graven maar dat was maar goed ook,kwam alleen maar puin uit.( ik wilde het met een schep doen met mijn brabo-grootsmoel)

Daarna heeft Marco de betonverankering gesteld en bekist en spoedig daarna is het betonstorten begonnen toen ik weg was naar de US. .(echt een vakwerkprestatie => credits voor Marco).Toen ik terugkwam van mijn USA vakantie, was de fundatie gereed en hebben we met de vader van Marco de mast in het scharnierpunt gezet.

4 Beton storten door Marco.PD2EAW .

Daarna wat avonden met zijn 3en gewerkt (Ferdi,PD9FJ kwam erbij) om de coax te vernieuwen,de 6 meter antenne+mast gedemonteerd want we hadden de rotor nodig en gelijk in de Bijzenmast gemonteerd.De 6 meter Optibeam is ook gelijk op de Bijzenmast gezet.

Ook een avondje gestoeid om de rotor aan te sluiten en te testen,staalkabel door de mast geregen om te kunnen lieren en
tussen de bedrijven door heeft Marco nog meervoorbereidingen kunnen treffen zodat de uiteindelijke montagedag wat rustiger zou worden en toen was het zover…

6 Het monteren van de mast in het scharnier van de fundatie.

De Optibeam OB9-5 moest er ook nog uit… graag een windstille dag want het kreng vangt veel wind. Jan,PD0HNI kwam ons helpen en met zijn 4en waaronder de vader van Marco,PD2EAW hebben we de OB9-5 overgezet naar de Bijzenmast.

Alles vastgeknoopt en en de analyzer Rigexpert AA-600 erop gezet en …viola alles goed maar niet perfect.10 meter-dipool moet worden verkort maar dat verhaal speelt al jaren.Dat was in een halfuurtje opgelost ( een gaatje opschuiven aan elke zijde) want er komen nog wat kleine en grotere dingetjes bij en dan is Project X voorbij: een electrische lier ( C9500TDSc , 4+ ton trekkracht)
op 12 volt is gemonteerd ( het lieren met de hand is namelijk een moeizame bezigheid,geen abo van basicfit nodig).

23 Monteren van de Optibeam OB9-5

2520   Het eraanknopen van de Optibeam OB 5-6 voor 6 meter.

26 Marco aan het afmonteren.

  27 Bijzenmast helemaal uitgelierd.

Met dank aan : in het bijzonder Marco,PD2EAW , deze jongen heeft echt bergen werk verzet en dit mogelijk gemaakt. Onze voorzitter Ferdi,PD9FJ voor de hand- en spandiensten met de voorbereiding. Jan,PD0HNI (ook voor de pics) en de vader van Marco Bokma die het tekort van handjes vandaag hebben opgelost.

73,Hans,PA3HGT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *